25 January, 2024

Byg dit eget vitrineskab


Ved at kombinere en smule kreativitet og håndværk kan du faktisk skabe dit helt eget vitrineskab med en unik og autentisk karakter. Hos vitrineskabet er vi naturligvis fortalere for at investere i et nyt vitrineskab, men hvis økonomien ikke er til det, så kan du faktisk nå rigtig langt ved selv at kaste dig over produktionen af dit eget vitrineskab. Vi vil dog gerne advare om, at det kan være svært at fange den særlige stemning, atmosfære og historie, som vitrineskabe normalt besidder. Hvis du har mod på at kaste dig over projektet, så vil en fantastisk løsning på at få lidt autenticitet ind i skabet være, at konstruere det ud fra gamle møbler, genbrugsvinduer eller drivtømmer, da du herved får foræret en masse smukt patina. Især hvis du har mulighed for at finde et smukt og charmerende gammelt vindue med små sprosser, vil det tilføje ekstra elegance til dit færdige vitrineskab.

DIY Vitrineskab

Det skal du bruge

Hvis du gerne vil bygge dit eget vitrineskab, så er der en række remedier som er gode at have ved hånden. Vi har samlet en liste som kunne være det du skal bruge, men i sidste ende vil det naturligvis komme lidt an på det vitrineskab, som du vælger at bygge.

  • 19 mm. MDF-plade
  • Stigetræ i en passende størrelse
  • Skruer som passer til træ
  • Bladhængsler til alle dele som skal kunne åbnes/lukkes
  • 2 genbrugsvinduer eller lignende, som kan bruges til lågerne
  • Spartelmasse
  • Sandpapir
  • Maling
  • Samme antal dørknopper som du har døre
  • Skruemaskine
  • Tvinger
  • Kroge til dørene
  • Maling og malerudstyr   

Fremgangsmåden

Afhængigt af hvor ferm du er i et værksted eller hvor mange andre lignende møbler du har bygget i din karriere, så vil vi mene at det kommer til at tage omkring 12-14 timer i alt at bygge vitrineskabet, så planlæg at dele arbejdet udover et par dage eller en weekend.

Fremgangsmåden vil som udgangspunkt være som følgende:

1). Start med at skære træ ud til rammen
Afhængigt af hvilket vindue, dør eller lignende du har skaffet, så skal du bruge det til at måle og afgøre hvor stort dit vitrineskab kan være. Hvis vi antager at du kan lave 2 døre på 100×50, så vil du skulle tage udgangspunkt i dette, når du skærer træ ud til din ramme. Bestem herudover hvor dybt du gerne vil have dit skab og hvilke ting, som du overvejer at skulle opbevare i skabet. Hvis det f.eks. er til service eller stel, så skal du tænker over om du blot vil have 1 lag af ting stående eller om de skal stå i 2 lag og hvor mange glas, som du har brug for at få plads til. Det er en god tommelfingerregel at sørge for rigeligt med plads, da det er ærgerligt at stå med et for lille skab i sidste ende.

Sav 2 sider af MDF-planen til, således at de har samme længde som vinduets højde og den dybde, som du har valgt at skabet skal have. Sav herefter en top- og bundplade i ligeledes den samme størrelse, som skal sidde i toppen og bunden af sidegavlene. Her skal du naturligvis tage højde for hvor brede dine døre er og ligeledes fratrække tykkelsen på MDF-planen. 

2). Sæt siderne på din ramme
Nu skal du have savet 2 sider til dit skab og herefter skruet dem sammen med toppen og bunden på skabet. Du kan med fordel starte med at bruge trælim for at styrke samlingerne og herefter skrue dem sammen, hvor at gøre konstruktionen ekstra solid. Uanset er det en god idé at bruge dine skruetvinger til at holde sammen på limet i 8-10 timer eller op til et døgn. 

3). Lav og monter dine hylder
Nu hvor du har fået samlet din ramme og den er tørret henover natten, så er det på tide at sætte hylder i skabet, hvis du ønsker det. Her kan du freestyle lidt som du ønsker, men bemærk at desto flere hylder, desto mere solidt, men også tungt, bliver skabet. Målene på hylderne kan du selv regne ud, og monteringsprocessen foregår på samme måde som siderne, hvor du kan starte med lim og herefter bruge skruer. I denne omgang behøver du ikke lade limen tørre helt, da selve konstruktionen bør holde sammen på dem.

4). Sæt skruelister på din ramme
Skruelister har til funktion at styrke din konstruktion, ligesom hylderne også gør det. Derudover er det netop skruelisten som du bruger til at kunne hænge dit vitrineskab op på væggen med. Processen for at påsætte skruelister, er den samme, som for hylderne. 

5). Tid til spartling og slibning
Dit vitrineskab bliver meget flottere hvis ikke der er synlige skruer over det hele, så brug gerne lidt tid på at spartle alle dine skruehuller og slib dem og andre ujævnheder til. Brug også gerne spartling eller lignende til at dække evt. andre skaber på træet eller ujævnheder i konstruktionen, således at du ender ud med et flot og harmonisk vitrineskab.

6). Mal dit vitrineskab
Det er helt rigtigt, at du endnu ikke er færdig med vitrineskabet, men det bliver nemmere at male det i dets nuværende tilstand frem for at vente til vitrinen er fuldtud samlet. Sørg først for at spartelmasse og andet er helt tørt, rengør derefter skabet og afslut med at male dit vitrineskab i en flot farve.

7). Påsæt dine døre/vinduer og montér hasper eller dørhåndtag 
Det er tid til at krydse alle dine fingre for, at dine døre nu passer til vitrineskabet. Brug dine bladhængsler til at sætte dine udskårne vinduesfronter fast til rammen.

Når man arbejder med genbrug, så er der en stor risiko for at træet ikke er helt lige og du skal altså ikke være ked af, hvis dørene ikke kan lukke helt. Det er her at kroge/hasper eller dørhåndtag kommer ind i billedet. Vælg nogle materialer som passer til din stil og den farve, som du har valgt til vitrinen. 

Du står nu tilbage med et fantastisk vitrineskab og uanset om du er 100% tilfreds med resultatet, så er det noget så tilfredsstillende at have et møbel, som man selv har bygget. Godt arbejde og held og lykke med dit næste projekt.


Denne artikel blev skrevet d. 25 January, 2024
af Pernille H. , Trendionista hos Trendyfour Living