04 September, 2023

Maksimer din sofas levetid


Sofaen udgør en betydelig investering i dit hjem. Derfor har vi samlet en række gode tricks fra en designekspert, der kan hjælpe dig med at bevare din sofas charme og funktionalitet i mange år frem – alt fra æstetik til solbeskyttelse!

Pas på din sofa

At tage vare på din sofa er ikke kun et ansvarsbevidst valg, men også afgørende for dens rolle i din hverdag. Sofaen er hjertet i hjemmet og udgør en tryg oase for mange. Hvordan sikrer du så, at dette hjerte slår i mange år? Vi har samlet de bedste tricks til at forlænge sofaens levetid.

1. Gå efter kvalitet

Køber du en ny sofa, bør du fokusere på kvaliteten og det kan eksempelvis være via FSC-certificeret træ eller et tekstil som kan holde i mange år, da vi konstant slider på det og er i kontakt med det.

Polyester er eksempelvis yderst udbredt i møbelbranchen pga. dets styrke og nemme rengøring – og på Martindale måleenheden har det over 20.000, hvilket indikerer dets robusthed. Du bør også tænke på lysforhold og lysægthed, da mørke sofaer som eksempel vil falme over tid pga. solens stråler. Husk derfor at trække gardinerne for, hvis sofaen står meget udsat for solens stråler eller beskyt sofaen på anden vis.

2. Sørg for at impregnere

Imprægnering er klogt, især da sofaer ofte udsættes for spild fra madvarer eller drikkevarer. Når en sofa er imprægneret, så gør det rengøringen meget nemmere, og især hvis der er tale om sofaer med polyesterbetræk.

3. Bank din sofa

Dette råd gælder især for sofaer som er bløde og som har hynder – her er det en god idé at banke sin sofa. Det fjerner støv og hjælper til at sofaen vil opretholde sin form over længere tid. For yderligere at holde støvet væk, så bør du ofte støvsuge den og mindst hver anden måned.

4. Tænk over designet

Allerede inden du køber din nye sofa er det afgørende at tænke over din personlige stil og hvordan den har udviklet sig henover årene. Hvad har du historisk set værdsat? Sofaen er en æstetisk skulptur, der skal vække glæde i mange år og det er derfor essentielt, at du værdsætter dens æstetiske udtryk, hvis du vil bevare den længe.

Her er æstetisk bæredygtighed er en nøglefaktor og dette indebærer, at du investerer i noget, som du ved, vil bringe glæde i årtier. Ofte skifter vi vores sofaer ud selvom de ikke er slidt eller ødelagte, men fordi at vi ønsker variation eller har ændret vores smag. Det er naturligvis ikke helt forenet med tidens ånd omkring bæredygtighed og derfor skal du tænker dig om en ekstra gang.

Sørg for at vælge en sofa, der kan tilpasses forskellige indretninger i dit hjem, så den ikke begrænses til én placering. Modulsofaer eller sofaer med ensartet udseende fra både front og bagside giver mulighed for ændringer. Sofaer med aftageligt betræk er også en mulighed. Hvis du træt af farven eller pletter opstår, kan du rengøre betrækket eller erstatte det, i stedet for at skifte hele sofaen.


Denne artikel blev skrevet d. 04 September, 2023
af Pernille H. , Trendionista hos Trendyfour Living