18 August, 2023

Pendlen: Hvad er det og hvordan udtales “pendel”?


En pendel er mere end blot en lyskilde; det er et designelement, der kan forvandle et rum. Men hvad er en pendel præcis, og hvordan udtaler man ordet korrekt? Læs med og bliv klogere.

Photo: 960bham Instagram

Hvad er en pendel?

En pendel refererer oftest til en type lysarmatur, der hænger fra loftet på en ledning, kæde eller en stang. Denne form for belysning er særligt populær i køkkener, spisestuer og over barområder, hvor den kan give direkte belysning over en overflade som et bord eller en disk. Udover dens funktionelle anvendelse bliver pendler også valgt for deres æstetiske værdi, da de kan tilføre elegance, stil og karakter til et rum.

Udtalen af “pendel”

Ordet “pendel” udtales som [pen-del], hvor “pen” rimer på “ten” og “del” rimer på “selv”. Det er vigtigt at bemærke, at trykket lægges på første stavelse, altså “pen”. I daglig tale kan der dog være små regionale variationer i udtalen.

Ordet “pendel” og dets oprindelse

Ordet “pendel” stammer fra det latinske ord “pendulus”, som betyder “hængende”. Dette beskriver meget præcist selve lysarmaturets fysiske optræden, da det hænger ned fra loftet. Interessant nok er det samme latinske ord også roden til ordet “pendul”, der refererer til et objekt, der kan svinge frem og tilbage frit – som i et pendulur. Dette afspejler den hængende natur af både pendlen som lyskilde og pendulet som bevægende objekt. Over tid er denne terminologi blevet tilpasset og adopteret i mange sprog, herunder dansk, hvor vi bruger termen “pendel” til at beskrive denne særlige type hængende belysning. Det er et smukt eksempel på, hvordan sproget udvikler sig og tilpasser sig objekternes form og funktion.

Få inspiration til dit næste lysvalg

Er du på udkig efter den perfekte pendel til at forvandle dit rum? Besøg vores udvalg af pendler, hvor du kan blive inspireret af en mangfoldighed af stilarter, farver og former. Uanset om du søger noget moderne, traditionelt eller noget midt imellem, er der noget for enhver smag.


Denne artikel blev skrevet d. 18 August, 2023
af Nicoline F. , Fashionista hos Trendyfour Living