30 June, 2022

Feng shui i stuen – 10 måder til at optimere harmoni og balance i dit opholdsrum


Feng shui i stuen kan bringe alle fordelene fra den kinesiske kunstform ind i dit primære opholdsrum i hjemmet. Træk på dets principper, når du skal indrette og designe rummet, så garanterer konceptet et beriget og mere overskudsagtigt liv i balance. Hvad kan der gå galt?

Feng shui artikel

Feng shui er en oldgammel praksis fra Kina, som også er blevet populær i de mere vestlige lande igennem de seneste årtier. Kort sagt går konceptet ud på at man bygger og indretter sin bolig, møbler, genstande og hele rum for at skabe det optimale flow a ‘chi’ eller livskraft. For at opnå dette, så skal alle Yin og Yang elementer placeres i balance.

Feng shui betyder ‘Vind vand’ og kommer fra troen på ‘Chi’, der som førnævnt er et andet ord for en livskraft som findes i alle ting. Når konceptet bringes ind i indretningen, så er det i et forsøg på at skabe balance mellem de komplimenterende yin og yang elementer, for øge strømmen af positiv chi og afværge den negative chi.

Vi kommer i denne artikel med en række idéer til hvordan du kan trække på Feng shui principperne i din indretning af stuen. Alle råd kommer fra eksperter på området og professionelle, som anvender filosofien i deres egne projekter.

1. Frisk luft

Frisk luft er et vigtigt element i Feng shui i stuen. Én af vores eksperter nævner, at noget så simpelt som at åbne et vindue, er én af de vigtigste kilder til at kickstarte et flow af positiv chi. Det vil hjælpe med at chi’en kan cirkulere, øge mængden af ilt og bekæmpe ophobning af luftbårne bakterier.

2. Balancer elementerne

Vi har alle hørt om de 5 elementær og de gør sig også gældende i Feng shui. Her tænker vi naturligvis på nogle lidt andre elementer, end naturens klassiske jord, vind, vand og ild, men ikke desto mindre inspireret derfra. Elementerne i Feng shui er træ, metal, jord, vand og ild.

Træet og metallet er relativt nemt selv at tænke sig til, hvordan man får ind i indretningen – det kunne eksempelvis være et sofabord i egetræ eller en lysestage i messing. Jorden kan tages meget bogstaveligt gennem introduktionen af planter, som er plantet i muldjord eller lignende. På samme måde vil vandet være nemmest at introducere ved hjælp af vaser, som yderligere kan indeholde friske blomster, for at give vandet en yderligere funktion. Ild vil være det sværeste element at introducere, hvorfor det i større stil betragtes som accepteret, at man fortolker på dets betydning. Det kunne eksempelvis være gule eller orange pyntepuder eller en specifik farve af vægmaling, som leder tankerne over på ild.

Det er dog ikke nok kun at introducere alle elementerne, man skal også sikre sig at de er i balance. Hvis ét eller flere af elementerne er overrepræsenteret, så vil rummet ikke være i balance, hvilket er et interessant koncept, som også gør sig gældende i den mere klassiske vestlige indretning.

3. Introducer et spejl

Det kan være en vigtig del af at skabe en god chi, at du bringer et spejl ind i billedet – også selvom det er lidt utraditionelt i en dansk stue. I kinesisk tro vil det kunne bringe velstand med sig, hvis det er korrekt placeret i rummet. Spejlet skal hænge således, at det reflekterer smukke vinkler, hvilket vil skabe en mere positiv energi. Ledninger, afskaldede vægge og andre upolerede ting må på ingen måde blive reflekteret i spejlet fra en af de primære vinkler, da det vil skabe en dårlig strøm af energi. Derudover må et spejl ikke blive placeret over et møbel, såsom en stol eller sofa.

En vigtig ting at tænke på angående spejle, er at de kan reflektere og herved styrke både den negative og den positive chi i rummet. Herved skal det anvendes varsomt.

4. Planteliv

Planter er i forvejen en stor del af den nordiske indretning og det er den heldigvis også i Feng shui. Som tidligere nævnt, så repræsenterer planter jordens element og er en vigtig del af at skabe balance mellem de 5 elementær.

Planter må generelt set ikke placeres i hjørner af rummet, da chi’en nemt kan blive fanget eller gå i stå her. Derfor vil vores eksperter anbefale, at hvis du er relativ ny i Feng shui-faget, så er det sikrest at finde et andet sted til dine planter.

5. Alpha-møblet

Ligesom dyr og mennesker ofte trives bedst med en bestemt rangorden, så gør dit hjem og dine rum det også. Vi kender allesammen det lidt forældede koncept af ‘herren i huset’, ‘familiens overhoved’ eller det mere klassiske hierarki på et arbejdskontor. I Feng shui skal et rum også have et dominerende møbel, hvilket i en stue ofte vil være en sofa. Alpha-rollen besluttes ikke kun ud fra størrelsen på møblet, og fordi at sofaen i sin natur måske virker som det oplagte blikfang og mere dominerende møbel. Alpha-rollen vil i stor stil være afhængig af placeringen af møblet. Hvert rum vil have en mere eller mindre naturlig position, som jf. Feng shui er den kommanderende position – kommanderende for indretningen og for de resterende møbler i rummet. For at skabe harmoni, er det vigtigt at du placerer alpha-møblet i den naturlige kommanderende position.

Der findes ikke en direkte opskrift på hvor denne placering er, men som følge af den oprindelige tro, så skal man kunne observere livets muligheder herfra. Sidder du evt. med ryggen til en dør i rummet, så vil du ikke kunne følge med i de muligheder som kunne blive introduceret via døren. Modsat set, så må sofaen heller ikke pege direkte mod døren. Hertil må en dør eller indgang til en rum aldrig blive blokeret af hvilket som helst møbel.

6. Kunst er godt, men kunst kan også være skudt

Kunst og anden vægdekoration skal vælges med omhu. Vores eksperter omtaler risikoen ved at have billeder eller plakater med negative symbolikker. Prøv at vælge billede- eller kunstmotiver med positive eller opløftende illustrationer eller betydninger.

Er du i tvivl eller kan du ane en negativ association i et billede, som du måske har beholdt på baggrund af nogle flotte farver eller fordi du har fået det i gave af en nær relation, så bør du genoverveje dets plads i hjemmet. Her er der nemlig tale om en stor og direkte kilde til dårlig chi.

7. Lys er vigtigt

Et lyst og åbent rum er elementært for Feng shui. Ligesom det var vigtigt med et åbent vindue, så er det også vigtigt at du trækker gardinerne fra. Nærmest i minuttet efter du vågner, bør du trække alt hvad der hedder gardiner og persienner fra, så du kan bringe så meget af solens positive chi ind i hjemmet.

Alt kan ikke lyses op med hjælp fra solen og vi har desværre mange grålige dage i Danmark og resten af norden. Derfor er kunstig belysning fra lamper naturligvis også tilladt. Generelt set, så er hovedreglen at lys er godt og mørke er dårligt, hvorfor du skal prøve at få oplyst alle hjørner enten ved hjælp af naturligt eller kunstigt lys.

8. Ban vejen for et godt flow

Du skal tænke på Feng shui og chi som et friskt vindpust der bevæger sig rundt i rummet. Støder vinden mod noget, som bliver den blokeret og svagere i dens styrke. Feng shui bliver dog ikke nødvendigvis blokeret af alle flader, men i større stil af hjørner – både naturlige og konstruerede. Desto flere møbler du sætter langs væggen, desto flere hjørner og chi-blokkere vil du skabe. Hiv derfor sofaen og lænestolen lidt ud i rummet og skab en mere dynamisk stue.

9. Kvalitet over kvantitet

I forlængelse af punkt 8, så kan man tænke sig til, at desto flere ting du har i rummet, desto større chance er der for at du vil kunne blokere eller forstyrre chi’en. Hvis du ikke er klar til at smide halvdelen af dine møbler og brugsgenstande ud – og det forstå vi godt – så kan du ligeså langt tage et par ting, som du sjældent bruger og lægge dem i kælderen eller sætte dem på loftet.

Måske behøver du ikke have 500 bøger på bogreolen, 27 billeder på en billedevæg eller 50 modemagasiner liggende i magasinholderen. Der er mange måder hvorpå man ligeså langsomt og i sit eget tempo kan bevæge sig i retning af en mere minimalistisk levestil.

Herudover understreger vores eksperter også, at en god og konstant oprydning vil have en stor effekt på at skabe ro og balance. Det siger måske sig selv.

10. Opbevaring er nøglen

Prøv at gemme alt væk, som ikke bringer en positiv energi med sig. Det kan være alt fra kabler til selve tv-et, fjernbetjeningen eller computeren. Vælg et tv-møbel med aflukning eller en lukket reol eller skænk til andre ting. Hylder og åbne reoler kan passe super fint ind i Feng shui, men kræver en stor omtanke til de elementer som er placeret derpå.

Stuen eller opholdsrummet er en elementær ting i Feng shui, da det er her at hele familien, vennerne og gæsterne samles. Stuen vil ofte have en helt naturlig placering i hjemmet og kan derfor sætte stilen for resten af hjemmet og være kernen i en god Feng shui indretning. Alle besøgende i stuen skal have en indbydende og tiltalende plads som kalder på dem. Inviterer du mange gæster forbi, så skal de alle kunne sidde komfortabelt i rummet.

Held og lykke med din indretning af stuen og må den gode chi være med dig.


Denne artikel blev skrevet d. 30 June, 2022
af Pernille H. , Trendionista hos Trendyfour Living