22 June, 2022

Indretning af stuen: 7 ting du skal overveje


Selvom opgaven ved at skulle indrette et sted så stort som stuen, måske føles meget overvældende, så er det faktisk nemmere end du skulle tro.

Image: dustydeco.com

Vi har her i artiklen samlet syv tips til hvordan du og din familie nemt kan få den perfekte stue, som alle er glade for og kan lide at tilbringe tid i. Læs med her for at blive klogere.

1. Mål din stue op

Før du kan tage nogle som helst beslutninger omkring indretningen af stuen, så skal du vide præcis hvilket rum du indretter. Du skal vide ting som hvor mange m2 er hele rummet, hvor højt er der til loftet og afstanden mellem evt. vinduer. Du får brug for de nøjagtige mål, når du skal tage højde for gardiner, tæpper og sofa.

Selvom det måske kan lyde som en træls opgave at skulle måle alt op, så kan det i den grad betale sig og vi vil gerne love at du bliver glad for det, så snart du for alvor skal til at tage beslutninger omkring møblerne.

2. Din hensigt med stuen

Beslut hvordan du ønsker at man bruger stuen – med andre ord, hvordan ønsker du at ”leve” i stuen? Det er et væsentligt spørgsmål, som du skal tage højde for inden du går i gang med indretningen. Der er ingen stue som passer til alle, så overvej gerne hvordan du skal bruge stuen. Skal du bruge den til ren afslapning og film? Skal du bruge den til samtaler med gæster? Eller skal du bruge den som en kombineret spise- og dagligstue?

Grunden til vigtigheden ved at overveje stuens brug er, at det er altafgørende for indretningen. Hvis du ved at stuen som udgangspunkt skal bruges til samtaler med gæster, så kan sofa og lænestole med fordel placeres overfor hinanden, således at man udnytter pladsen maksimalt.

Det er vigtigt at være realistisk med brugshensigten for stuen. Det ville eksempelvis ikke fungerer optimalt med et dyrt sofabord i glas, hvis man ved at stuen i høj grad bliver brugt som legerum for ens børn. I sådan et tilfælde vil det være bedre at vælge et sofabord som er mere slidstærkt i eksempelvis beton eller linoleum.

3. Vælg en klar æstetisk stil

Hvilken følelse skal din stue ose af? Er du til den romantiske stil hvor hvide møbler med udskæringer og bløde former dominerer, eller er du til den morderne nordiske stil, hvor alting er meget mere minimalistisk? Når du går i gang med inretningen af stuen, så er det vigtigt at du har er klar retning som du vælger at gå.

Denne indretning kommer nemlig til at have indflydelse på alle de møbler, som du skal ud at vælge. Der er ingen som siger at alting skal være i præcis samme stil, det er bestemt muligt at kombinerer forskellige stilarter. Det vigtigste er dog, at du har en nogenlunde ide om hvor du vil hen med indretningen og der er en rød tråd.

4. Lav et “moodboard” med stuen

Før du for alvor går i gang med at svinge kortet, så er det rart at du får at se hvordan møblerne spiller sammen. En nem måde at gøre dette på er ved at lave et såkaldt ”moodboard”, hvor du ser møblerne op mod hinanden, så du får et bedre ide om, hvordan deres farver spiller sammen med hinanden.
Det kan være at du tager dig i at fange nogle fejl, inden du rent faktisk har købt møblerne.

Eksempelvis kunne det være, at du havde tænkt dig at købe en bestemt sofa og et bestemt tæppe, men når du ser deres farver sammen på dit moodboard, kan du hurtigt se, at farverne slet ikke passer sammen. Et moodboard kan laves rent fysisk via papir eller på computeren.

5. Kom i gang med at købe

Eftersom møbler kan være meget dyre, så ønsker du måske at sprede købene ud over en lidt længer periode, i stedet for at købe det hele på en gang. Hvis du ikke er sikker på hvad du skal prioritere at købe først, så tænk stort – bogstavelig talt. Start med de største møbler på gulvet – såsom sofa, tæppe og arbejd herefter mod de næste ting der skal købes.

Et andet råd som du også lige får med på vejen er – altid invester i den bedste sofa som du har råd til. Vi bruger særlig meget tid i sofaen og netop af denne grund, skal den være yderst behagelig at sidde eller ligge i. Vi er overbeviste om at du ikke kommer til at fortryde, hvis du køber den lidt dyrere sofa over den billige.

6. Dekorer dine vægge

Din vægge bør under ingen omstændigheder glemmes. Der er ikke noget som helt tomme vægge, der kan få din indretning til at se kedelig ud. At få noget på dine vægge er derfor den perfekte mulighed til at sætte stemningen i stuen.

Hvis du ikke er sikker på hvad du skal hænge, så vil et par oplagte bud være en flot hylde eller et større kunstværk – evt. i form af en billedvæg. Andre bud kunne også være et vægtæppe eller et flot spejl. Især spejlet kan være en god ide, da man med dette kan projicere lyset, så det får rummet til at se endnu mere indbydende ud.

7. Glem ikke de grønne planter

 

Grønne planter kan give det perfekte sidste touch på enhver stue. Hvis du er på et stramt budget eller blot mangler det sidste i indretningen, så er det klare svar – køb nogle grønne planter. Grønne planter er en nem og billig made, at få noget friskhed og samtidig dekorativt ind i rummet. Det er næsten ligemeget hvilke planter du køber, da de altid kan sættes eller dekoreres med den øvrige indretning.


Denne artikel blev skrevet d. 22 June, 2022
af Nicoline F. , Fashionista hos Trendyfour Living